header photo

بودجه‌خـواري نامـرئي

افشاگري نمايندگان درباره دريافتي‌هاي دولتي كه پنهان مانده است

بودجه‌خـواري نامـرئي

ايران كشور ثروتمندي است، ذخاير فراواني در كشور داريم، دشمن به دنبال دارايي‌هاي ملت ايران است و... سال‌هاست اين جملات را مي‌شنويم و گاهي...

ايران كشور ثروتمندي است، ذخاير فراواني در كشور داريم، دشمن به دنبال دارايي‌هاي ملت ايران است و... سال‌هاست اين جملات را مي‌شنويم و گاهي نيز زمزمه‌‌ها يا بهتر است بگوييم پچ‌پچ‌هايي مي‌كنيم كه اگر اين اظهارات صحت دارد پس چرا در بيشتر اوقات با كسري بودجه روبه‌رو هستيم يا بودجه‌هاي عمراني كشور با مشكل مواجه مي‌شود! بي‌شك شفاف‌ نبودن بودجه و هزينه‌هايي كه شيشه‌اي نيست را مي‌توان اصلي‌ترين عامل اين وضعيت دانست. در همين حال روز گذشته يكي از نماينده‌هاي مجلس به نكته‌اي اشاره كرده و از ماجرايي پرده برداشته است كه جاي تامل دارد.

بودجه نامرئي

جلیل رحیمی جهان‌آبادی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۸، گفت:دولت سه چهارم یعنی هزار و ۲۲۴ هزار میلیارد تومان بودجه کل کشور را از دسترس نظارت و بررسی های مجلس خارج می کند. وي با بیان اینکه بر اساس قانون تصویب بودجه وظیفه مجلس شورای اسلامی است، گفت: زمانی که بحث بررسی بودجه مطرح می‌شود یعنی تمامی درآمدها و هزینه‌های دولت در یک سال باید مورد بررسی قرار گیرد اما متاسفانه برخلاف این اصل بدیهی که این توقع وجود داشته که مجلس به تمام بودجه توجه کند و باوجود اینکه در افکار عمومی نیز این باور وجود دارد که نمایندگان در تصویب بودجه تمام آن را بررسی می‌کنند، ولي آنچه که رخ می‌دهد یک چهارم بودجه مورد بررسی قرار می‌گیرد. عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه از مجموع بودجه کشور آنچه که مورد نظارت قرار می‌گیرد حدود 407 هزار میلیارد تومان است، افزود: این رقم یک چهارم مبلغ بودجه سالانه کشور است و سه چهارم دیگر بودجه که شامل شرکت‌های دولتی، موسسات دولتی، بانک‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی وابسته به دولت، مجموعه‌ها و شرکت هایی که دولت سهامدار آن است و همچنین بخش‌های مختلفی که درآمد آن‌ها در دست دولت بوده مورد بررسی قرار نمی‌گیرد.نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه هزار و 224 هزار میلیارد تومان پول در اختیار بانک‌ها، شرکت‌های دولتی، موسسات دولتی قرار داده می‌شود بدون اینکه در مجلس روی آن بررسی‌های لازم صورت گیرد، ادامه داد: هیات مدیره شرکت‌ها و بانک‌های دولتی از این رقم کلان بودجه هزار و 224 هزار میلیارد تومانی حقوق دریافت می‌کنند، در حالی که بخش عمده‌ای از پول کشور بدون تصویب مجلس سالیانه هزینه می‌شود و می‌تواند آسیب اساسی به اقتصاد کشور وارد کند. وی با تاکید بر اینکه از 407 هزار میلیارد تومان بودجه که تحت عنوان مصارف عمومی دولت مورد بررسی قرار می‌گیرد 80 درصد مربوط به حقوق و دستمزد است، ادامه داد: نمی‌توان با این حجم 407 هزار میلیارد تومانی بودجه اقدامی انجام داد، چرا که بر اساس نرخ تورم و قانون برنامه ششم توسعه رقمی حدود 20 درصد به حقوق سالانه کارکنان و مدیران اضافه می‌شود و مجلس نیز می‌تواند تا حدودی این رقم را تغییر دهد. این نماینده مجلس با بیان اینکه کمیسیون تلفیق و صحن علنی زمان زیادی برای بررسی جداول صرف نمی‌کنند، گفت:مجلس ماده واحده و تبصره‌های لایحه بودجه سالانه کشور را مورد بررسی قرار می دهد، در حالی که عمده هزینه ها در جداول پیوست قرار دارد، بنابراين آسیب اساسی در بررسی بودجه کشور وجود دارد که اگر این آسیب رفع نشود نمی توان امیدوار بود که از درآمدها و منابع کشور استفاده بهینه شود و این موضوع برای کشور مشکلاتی ایجاد می کند.

سندهاي غيرشفاف

چندي پيش عزت ا... یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نيز گفت كه حقوق‌های نجومی دست پخت شرکت های دولتی بود اما عزم ملی برای شفافیت این بخش از سند مالی کشور وجود ندارد. یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به بودجه شرکت های دولتی که هر ساله در لایحه بودجه حواشی را به دنبال دارد، گفت: بودجه شرکت های دولتی هیچ وقت شفاف نبوده است، تمام مشکلات کشور که روی آن بحث می شود به هزینه شرکت های دولتی بر می‌گردد، بودجه شرکت های دولتی به نحوی نیست که بتوان یک شبه سراغ آن رفت و کلاف سر در گم آن را باز کرد. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به شرکت های مخابرات، برق، نیرو اظهارداشت: این شرکت ها به گونه ای نیستند که بتوان به راحتی از کنارشان عبور کرد، این شرکت های درآمد و هزینه های پراکنده ای دارند که لایحه بودجه سنواتی قادر به پرداختن و کنترل این حجم اعتبار را ندارد. نماینده مردم آمل در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان اینکه واقعیت بودجه شرکت های دولتی آشکار و ملموس است، بیان داشت: بارها سراغ بودجه شرکت‌های دولتی رفته ایم، اما نتیجه ای به دنبال نداشت، تنها راه حل تغییر وضعیت این بخش از بودجه کشور ارائه فرمولی جدید برای برآورد هزینه و درآمد شرکت های دولتی است. وی با اشاره به تکرار بودجه شرکت های دولتی در لایحه سنواتی، عنوان کرد: در یک بودجه و یک سال نمی‌توان بودجه شرکت های دولتی را شفاف و حل کرد و وضعیت را به نحوه مطلوب تغییر داد، این تغییر وشفاف سازی قانون و اصول می خواهد.

بودجه غيرشفاف زير تيغ

زماني كه صداي اعتراض‌ها افزايش يافت عادل آذر، رييس دیوان محاسبات کل کشور با رد این ادعا که دیوان محاسبات تنها کلیات درآمد وهزینه شرکت های دولتی را بررسی نمی کند، گفت: جزییات حسابرسی بودجه شرکت ملی نفت در ۶۰۰ صفحه در سامانه دیوان محاسبات وجود دارد. رييس دیوان محاسبات کل کشور، درباره اینکه گفته می‌شود بودجه شرکت های دولتی شفاف نیست و دیوان محاسبات وارد جزییات این بخش از لایحه نمی شود، توضیح داد: دیوان محاسبات بدون تردید به بودجه تمام شرکت های دولتی که در پیوست 3 لایحه بودجه سنواتی اعتبار دریافت می کنند، رسیدگی می کند. رييس دیوان محاسبات کل کشور ادامه داد: دراین پیوست به شرکت های دولتی، بانک‌ها، بیمه ها، موسسات و نهادهای عمومی اشاره شده است که بدون تردید حسابرسان دیوان محاسبات دخل و خرج آن‌ها را بررسی می کنند.

وی با بیان اینکه هیات های حسابرسی دیوان محاسبات طبق قانون درآمد و هزینه شرکت های دولتی را زیر ذره‌بین قرار می دهند، تاکید کرد: اینکه گفته می شود دیوان محاسبات تنها کلیات درآمد وهزینه شرکت های دولتی را بررسی می کند، درست نیست.آذر با اشاره به نحوه رسیدگی به بودجه شرکت های دولتی در هیات های حسابرسی دیوان محاسبات، گفت: این احتمال وجود دارد که دیوان محاسبات تشخیص دهد بودجه برخی شرکت های کوچک دولتی را نوبتی یا تصادفی حسابرسی کنیم، اما همان گونه که نوبخت رييس سازمان برنامه و بودجه نیز تاکید داشت، بودجه تمام شرکت های بزرگ مانند شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز، پالایش و پخش به صورت کامل بررسی و حسابرسی می شود.

بهانه نياز نيست‌، اقدام كنيد

به نظر مي‌رسد نمايندگان توانايي رسيدگي به اين وضعيت و نظارت لازم بر بودجه را دارند؛ بنابراين مي‌توانند در زمان تصويب بودجه به اين مسائل انتقاد كنند و اجازه به نتيجه رسيدن آن را ندهند و از ابزار نظارتي خود استفاده كنند. اينكه برخي اعلام كرده بودجه‌ها غير شفاف است و ادامه كار را رها كنند چندان براي مردم قابل قبول نيست زيرا قانون اين حق را به نمايندگان داده است تا بودجه را شفاف در صحن به نتيجه برسانند و مردم نيز از نمايندگان خود اين قاطعيت را مي‌خواهند.

منبع: قانون

 

Go Back

Comment