header photo

در آذربایجان چه می گذرد؟

در آذربایجان چه می گذرد؟

احتمال وقوع طوفان های نمکی دریاچه ارومیه

اگر تراز آب دریاچه از ۱۲۷۱ پایین‌تر بیاید، تمام کانون‌های بالقوه تولید گرد و غبار دوباره بیرون می‌آیند. این کانون‌ها از شش یا هفت سال پیش به عنوان کانون‌های محتمل شناسایی شده بودند. اگر این کانون‌ها از زیر آب بیرون بیایند، می‌توان انتظار داشت که این گرد و غبارها جا به جا شوند و اگر وزارت نیرو مثل سال گذشته حقابه دریاچه را ندهد، مطمئنا نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم دریاچه در مسیر احیای خودش پیش رود و در سال ۱۴۰۶ و ۱۴۰۷ به تراز اکولوژیک موردانتظار دریاچه نخواهیم رسید.

به گفته «مسعود تجریشی» مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در ارتباط با چالش‌های برنامه احیای این دریاچه برنامه‌ها، اسناد بالادستی و توافقاتی که با وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی کرده بودیم پایه و اساس پیش‌بینی‌های ما درباره وضعیت دریاچه هستند و وزارت نیرو هم با توجه به تعهدات اسناد بالادستی‌اش باید اول نیاز شرب، بعد از آن نیاز زیست محیطی و پس از آن نیاز کشاورزی را اختصاص می‌داد

اما برخلاف تعهدات و وظایف قانونی متاسفانه وزارت نیرو ۱۰۲ درصد را به شرب، ۹۲ درصد به کشاورزی و بیش از ۳۰۰ درصد به صنعت اختصاص می‌دهد، اما زمانی که به محیط زیست می‌رسد به کمتر از ۳۵ درصد تعهداتش عمل می‌کند. نکته جالب این است که یک سال از آن سال آبی گذشته است و هیچکس در داخل کشور به غیر از ستاد احیای دریاچه ارومیه مطالبه نکرده است که چرا حقابه دریاچه داده نشده است و حتی برای من جالب است که مجموعه‌هایی که در ارتباط با خشک شدن دریاچه ارومیه احساس وظیفه می‌کردند، هیچ وقت به این نپرداختند که اگر آبی وجود ندارد، چرا باید ۱۰۲ درصد بیشتر از نیاز به شرب و ۹۲ درصد بیشتر از نیاز به کشاورزی اختصاص داده شود

اگر تراز آب دریاچه از ۱۲۷۱ پایین‌تر بیاید، تمام کانون‌های بالقوه تولید گرد و غبار دوباره بیرون می‌آیند. این کانون‌ها از شش یا هفت سال پیش به عنوان کانون‌های محتمل شناسایی شده بودند. اگر این کانون‌ها از زیر آب بیرون بیایند، می‌توان انتظار داشت که این گرد و غبارها جا به جا شوند

مطالعات خوبی درارتباط با عناصر این گرد وغبار در سال‌های اخیر ثبت شده است. از جمله به وجود سرب، جیوه و کادمیوم در این گردوغبارها اشاره شده است. این مساله طبیعی است زیرا وقتی در کشاورزی از کود و سموم استفاده شود، توسط روان آب به سمت دریاچه می‌آیند و رسوب ‌گذاری می‌شوند. وقتی خشک شوند باد این مواد را حرکت می‌دهد. بیشترین آثار این مساله روی کودکان و سالمندان است. این مساله حتمی است و ما اگر هفت سال پیش این حرف‌ها را می‌زدیم از دریاچه‌های مشابه مانند دریاچه آرال نمونه می‌آوردیم

 ما در آرال دیدیم یک طوفان بیشتر از ۲۰۰۰ کیلومتر را طی کرده و به دریای خزر رسیده بود. بنابراین اینکه طوفان‌هایی در شمال غرب داشته باشیم که به سمت خود ارومیه، تبریز، زنجان و استان‌های همجوار بروند بسیار بالاست و قبلا هم این اتفاق افتاده بود.

رانندگان اتوبوس های شهری ارومیه دست از کار کشیدند

رانندگان اتوبوس های شهری ارومیه در اعتراض به عدم تمدید قرارداد و عدم پرداخت مطالبات خود توسط شهرداری ارومیهیکشنبه ۱۹ دی ماه - برای چندمین بار متوالی دست از کار کشیدند.

به گزارش خبرنگار ایلنا از ارومیه، آذر ماه سال گذشته بود که رانندگان اتوبوس بخش خصوصی در پی پرداخت نشدن مطالباتشان، دست به تجمع زدند، رئیس شورای شهر ارومیه با حضور در جمع رانندگان و بهره‌برداران بخش خصوصی، قول مساعد داد تا این مطالبات به صورت تقسیطی و ماهانه به حساب بهره‌برداران بخش خصوصی واریز شود.

پس از این دیدار، بخشی از مطالبات در دو مرحله به حساب بهره‌برداران واریز شد ولی این امر تداوم نداشت و با گذشت چند ماه، بار دیگر بهره‌برداران بخش  خصوصی سازمان اتوبوسرانی در اعتراض به این وضعیت، دست به تجمع زده و از کار دست کشیدند.

عدم انتقال سند اتوبوس پس از اتمام تعهد 10 ساله رانندگان و واریز نشدن مابقی یارانه بلیت از سوی شهرداری ارومیه به حساب بهره‌برداران، از جمله دلایل اعتراض بهره‌برداران بخش خصوصی است، به طوری که آنها اعلام می‌کنند شهرداری مبالغ مربوط به مابقی  بلیت را از سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها دریافت و در منابعی دیگر هزینه کرده و این مطالبات طی سال‌های متمادی به حساب بهره‌برداران واریز نشده است.

 چرا محصولات کشاورزی ایران برگشت می خورد؟

رئیس اتحادیه صادر کنندگان و وارد کنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه در قوانین صادراتی ایران تنها الزامی که قید شده گواهی‌بهداشتی صادر کننده است گفت: این درحالی است که پروتکل‌های کشورهای مقصد سالهاست که تغییر یافته است.

جعفر نیکزاد در گفت و گو با ایلنا، با اشاره به وجود سومدیریت و شیطنت ها در پشت پرده برگشت محصولات کشاورزی ایران گفت: محصولات باغی و کشاورزی مشتری های خاص خودش را دارند و حوادث مقطعی اگر به خوبی کنترل شوند قطعا خواهیم توانست در بازارهای اروپا،اوراسیا و شرق و جنوب آسیا حضور فعال داشته باشیم.

نیکزاد افزود: با توجه به شرایط مطلوب صادرات ۳ هزار تن سیب از استان، متاسفانه به علت ضعف زیر ساخت‌ها و کمبود کشتی، این امکان فراهم نشده و تنها روزانه یک هزار تن سیب از مبدا استان صادر می شود.

نیکزاد خاطر نشان کرد: تعدادی از اعضای اتحادیه با وجود صادرات سیب به دلیل داشتن  تعهدات ارزی نتوانستند با واردات موز تهاتر کنند و کارت بازرگانی حدود ۴۰ نفر از اعضای اتحادیه تعلیق شده است‌.

وی از مشکلات بانکی به عنوان یکی دیگر از موانع صادرات محصولات کشاورزی نام برد و گفت: باید روش های بازگشت منابع مالی حاصل از صادرات به خصوص در بخش کشاورزی تغییر کند.

به گفته نیکزاد بهتر است محصولات کشاورزی فساد پذیر از تعهدات ارزی معاف شوند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص اینکه روسیه و کشورهای اوراسیا اخیر محصولات ایران را قبول نمی کنند نیز گفت: در قوانین صادراتی ما از سال‌های دور تنها الزامی که قید شده است گواهی بهداشتی صادر کننده است این درحالی است که پروتکل های کشورهای مقصد سالهاست که تغییر کرده چرا که از سلامت مردمشان مراقبت می کنند.

این فعال اقتصادی، با تاکید بر اینکه نیاز است که گواهی سلامت محصول, ضمیمه محصول صادراتی شود  گفت: باغداران و کشاورزان باید  محصول شناسنامه‌دار تولید کرده و اطلاعاتی شامل محل تولید، میزان سموم مصرفی، کیفیت و نوع سم بر روی محصول درج شود.

نیکزاد،افزود: سموم مصرفی کشاورزان باید مورد تایید سازمان خواربار جهانی(FAO) و کشورهای مقصد باشد.

به گفته وی، کشورهای مقصد محصولات صادراتی نگفته بودند که محصولاتی با این مشخصات نیاز دارند و بعد از ارسال، این موانع را بر سر راه محصولات صادراتی کشورمان ایجاد شده است.

این فعال اقتصادی استفاده از دانش و تخصص کلینیک های گیاه پزشکی را در این زمینه ضروری دانست و گفت:نظام مهندسی کشاورزی باید با باغداران ارتباط تنگاتنگ داشته و بر روند تولید محصول و استفاده نکردن از سموم اضافه و مضر نظارت داشته باشند.

وی از حلقه مفقوده زنجیره تولید تا صادرات محصولات کشاورزی انتقاد کرد و گفت: سیب های صادراتی آذربایجان غربی قابل رقابت با سیب‌های ترکیه و آمریکا هست که هم اکنون این کشورها رقبای سرسختی در بازار صادراتی ایران هستند.

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی آذربایجان غربی خاطرنشان کرد اخیراً استاندار،سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صمت به شدت پیگیر هستند تا موانع بوجود آمده بر سر راه صادرات سیب استان حل شود و در این رابطه هیاتی  از طرف اتاق بازرگانی به سرپرستی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ارومیه به زودی عازم هندوستان می‌شوند.

نیکزاد از مسئولان خواستار شد که برای توسعه صنایع بسته بندی و سورتینگ به تولید کنندگان  وام‌های کم بهره تعلق بگیرد تا زنجیره تولید و بسته بندی و صادرات تکمیل شود.

وی با اشاره عضویت ۳۵۰ نفر در اتحادیه صادر کنندگان و وارد کنندگان استان گفت: از این تعداد ۱۴۰ نفر فعال هستند. ‌

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی آذربایجان غربی، در پایان رفع تعلیق کارت‌های بازرگانی اعضای اتحادیه را خواستار شد و گفت: که در این رابطه با معاون وزیر صمت مکاتباتی صورت گرفته که اگر مساعدت های لازم انجام شود مشکلات بسیاری حل خواهد شد.

 

Go Back

Comment