header photo

سایر نشریات

در گرامی داشت هفتاد و ششمین سالگرد تشکیل حکومت ملی آذربایجان

در گرامی داشت هفتاد و ششمین سالگرد تشکیل حکومت ملی آذربایجان

حزب تودۀ ایران در هفتاد و ششمین سالگرد جنبش ملی، ضد امپریالیستی، و دمکراتیک آذربایجان، به رهبری فرقه دموکرات آذربایجان، ضمن گرامی داشت این واقعه تاریخی مهم همبستگی خلل ناپذیر خود را با مبارزۀ مردم دلیر آذربایجان برای دست یابی به حقوق ملی شان و فرقۀ دموکرات آذربایجان ایران که هفتاد و شش سال پیگیرانه در این راه رزمیده است اعلام می کند.

با فرارسیدن ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۰، هفتاد و شش سال از جنبش ملی، ضد امپریالیستی، و دمکراتیک آذربایجان، به رهبری فرقه دموکرات آذربایجان، می گذرد. این جنبش اصیل مردمی بر پایه خواست تامین حقوق برابر خلق های ایران، مبارزه با دیکتاتوری، و دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشور، طی یک سال حیات خود منشاء خدمات ارزنده و فراموش نشدنی‌یی درعرصه های گوناگون زندگی مردم بود.
بررسی جنبش ۲۱ آذر پس از هفتاد و شش سال، اهمیت مبارزه برای رفع ستم ملی، تامین حقوق برابر خلق های ایران، و مهم تر از همه پ…

Read more

حزب چپ ایران (فدائیان خلق): در بزرگداشت دستاوردهای نهضت ملی – دموکراتیک ۲۱آذر

حزب چپ ایران (فدائیان خلق):

در بزرگداشت دستاوردهای نهضت ملی – دموکراتیک ۲۱آذر

در آذرماه سال جاری، از سرکوب خونین جنبش ملی–دموکراتیک آذربایجان در ایران موسوم به نهضت ۲۱ آذر، ۷۵ سال می‌گذرد. جنبشی غرقه در خون، که بر ارزش‌ها، آماج‌ها و دستآوردهای هنوز الهام‌بخش مبارزات عدالت‌جویان و آزادی‌خواهان آن همچنان می‌توان بالید. جنبشی که چه از سوی شوینیست‌های مرکزگرای آریاپرست و اسلامی و چه جدایی طلبان با انواع تحریف‌ها و اتهامات و در همانحال مصادره به مطلوب‌ها روبرو است. جنبشی که می‌تواند و باید همانند هر پدیده تاریخی در نقطه قوت‌ها و ضعف‌هایش مورد نقد قرار گیرد. اما آنجا که با تحریف و سرکوب فکری این نهضت روبرو هستیم می‌باید ایستاد و بر دستاوردهایش پای فشرد.

حکومت دموکراتیک آذربایجان، با اتکاء بر قانون بر زمین‌مانده‌ی «انجمن‌های ایالتی و ولایتی» از عصر مشروطه، در طول حیات یک‌ساله‌اش در آذربایجان پیشگام تحولاتی در ساختار اجتماعی آذربایجان شد که نه تنها در آن دورانِ تحکم جنگ و استبداد، که حتی اکنون هم پیش‌رو محسوب می‌شود…

Read more

به مناسبت ۷۳مین سالگرد جنبش ملی ۲۱ آذر

به مناسبت ۷۳مین سالگرد جنبش ملی ۲۱ آذر

با فرارسیدن ۲۱ آذر ماه، امسال هفتاد و سه  سال از جنبش ملی، ضد امپریالیستی، و دمکراتیک آذربایجان، به رهبری فرقه دموکرات آذربایجان و سید جعفر پیشه وری اولین حکومت خود مختار در تاریخ ایران را در اراضی آذربایجان تشکیل داده و جنبش ۲۱ آذر را بنیان نهادند،می گذرد. این جنبش اصیل مردمی بر پایه خواست تامین حقوق برابر خلق های ایران، مبارزه با دیکتاتوری، و دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشور، طی یک سال حیات خود منشاء خدمات ارزنده و فراموش ن شدنی‌یی درعرصه های گوناگون زندگی مردم بود

ادامه مطلب را در اینجا پی بگیرید:

https://www.sedayemardom.net/?p=31820

 

 

Read more

اعلامیه گروه کار ملی- قومی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

اعلامیه گروه کار ملی- قومی حزب چپ ایران (فدائیان خلق) 

هفتاد و سومین سالگرد نهضت «21 آذر» آذربایجان را گرامی می‌داریم!

نهضت ۲۱ آذر، فرازی فراموش نشدنی از تاریخ مبارزات عدالت‌جویانه و آزادی‌خواهانه زحمتکشان و آزادی‌خواهان آذربایجان و سرتاسر ایران است. ما این روز بزرگ را گرامی می‌داریم.
در ۲۱ آذر ماه سال 1324 شمسی، آزادی‌خواهان آذربایجان با الهام از تجربه ایستادگی تبریز مشروطه‌خواه در برابر استبداد مرکزی و با استناد به قانون اساسی مشروطیت و اصول مربوط به انجمنهای ایالتی و ولایتی آن قانون، مدیریت مردمی خودمختاری را در این ایالت بنیان نهادند تا این برآمد منطقه ای از یکسو آغازگر اصلاحات در آذربایجان باشد و از سوی دیگر پشتوانه الهام‌بخشی برای اصلاحات در سرتاسر کشور. حکومت ملی دموکراتیک آذربایجان طی فقط یک سال اعمال مدیریت مردمی خود در آذربایجان، اصلاحات چشمگیر و ماندگاری را در راستای دموکراتیزه کردن حیات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آذربایجان پیش برد. به اقتصاد ورشکسته دوران پس از جنگ جهانی در این منطقه از کشور جانی تازه بخشید، امور شهرها در آن به سامان درآمد، اصلاحات اداری و مبارزه با فساد آغاز یافت، زمین‌های خالصه و اراضی زمینداران بزرگ میان دهقانان تقسیم شد، بهره مالکانه‌ای که توده دهقان به اربابان می‌پرداخت، تقلیل یافت، نخستین قانون کار به سود کارگران تصویب و به اجرا درآمد، برای نخستین بار در تاریخ کشور زنان حق رای یافتند و سازمان‌یافته به …

Read more

کارگر زندانی آزاد باید گردد!

کارگر زندانی آزاد باید گردد!

حمایت از اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه و پولاد اهواز،

وظیفه همه نیروهای مترقی میهن ماست.

بر پایهٔ گزارش‌های انتشار یافته، به دنبال ادامهٔ اعتصاب کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه، نیروهای امنیتی تمامی نمایندگان مجمع کارگری، چند تن از فعالان سندیکایی و همچنین یک خبرنگار زن حاضر در تجمع‌های اعتراضی اخیر را بازداشت کرده‌اند. پرونده کارگران بازداشت شده در دادگاه عمومی و انقلاب اسلامی به‌عنوان یک پرونده امنیتی تحت بررسی قرار می‌گیرد.

بازداشت و افزایش اعمال فشار به کارگران اعتصابی به هدف پایان دادن به این اعتراض صورت گرفته بود. امّا با راهپیمایی کارگران و خانواده‌هایشان در پانزدهمین روز اعتصاب و تجمع در برابر فرمانداری شهرستان شوش و سپس دادگاه این شهرستان، ترفند رژیم ولایت فقیه برای خفه کردن و خاموش ساختن صدای حق طلبانه کارگران ناکام ماند.

طنین شعار کارگر زندانی آزاد باید گردد و نیز پشتیبانی ستایش برانگیز گروهی از فرهنگی…

Read more

حقوق اقوام و اقلیت ها

اجرای بی‌تنازل قانون اساسی،

 راه جبران نقض حقوق اقوام و اقلیت‌ها

 جان کلام آنکه مساله اصلی کشور، چه برای اقلیت ها و چه برای عامه مردم ایران، مساله استبداد و قانون گریزی است. حاکمیت قانون بر اساس اصالت حق و حد زدن بر رفتار قدرت به دست مردم از طریق فرایندهای دموکراتیک، یگانه راه تامین حقوق مردم و گام نهادن در مسیر رفع تبعیض هایی است که به حق تعداد پرشماری از هموطنان ما را دلخور و مکدر ساخته است.

علی بردبار که اغلب نوشته های او در سایت کلمه منتشر می شود.در آخرین نوشته به نقض حقوق اقوام و اقلیت ها در رژیم های پهلوی و جمهوری اسلامی پرداخته و اعتقاد دارد که با اجرای کامل قانون اساسی، علیرغم نقایصی که دارد، می توان گام در مسیر رفع ستم ملی گذاشت. تا کنون مبارزه برای رفع ستم ملی بردوش احزاب ملی (مانند فرقه دمکرات آذربایجان، حزب دمکرات کردستان و ...) و احزاب چپ ایران بوده است. اینکه اخیرا طرفداران جنبش سبز و حتی دولت یازدهم به این نکته پر اهمیت توجه کرده اند، نشان از اثر گذاری مبارزات و جانفشانی های گذشته و بیداری بیشتر خلق های میهنمان دارد. بدون تردید مبارزات دمکراتیک و آزادیخواهی کشور بدون در نظر گرفتن حقوق اقلیت ها، زنان و کارگران ناقص و کم ثمر است. اینکه بخش بزرگی از مردم کشورمان به این مهم توجه می کنند، جای بس امیدواری است.…

Read more

تدریس به زبان مادری

تدریس به زبان مادری

مشکل اساسی نظام آموزشی کشور

تدریس به زبان مادری یکی از مباحث کهنه و در عین حال لاینحل کشور کثیر المله ایران است. حقوق خلق های ساکن کشور و از آن جمله تدریس به زبان مادری یکی از مشکلات یکصد ساله اخیر کشور ماست. با شروع تحصیلات به شیوه نوین در اواخر حکومت قاجار تدریس به زبان مادری به یکی از مباحث جدی و محوری میان مسئولان آموزشی، فرهنگیان و روشنفکران قرار گرفت. با اینکه در بسیاری از کشورهای پیشرفته چند میلیتی این مشکل سالهاست که حل شده است. در کشورما همچنان لاینحل مانده است. دلیل اصلی آن هم بر می گردد به وجود دولت های غیر دمکراتیک و مرکز محور که تا کنون زمام امور کشور را در دست داشته اند.  خانم فهیمه طباطبایی از روزنامه شرق طی گزارشی  مسولان نظام آموزشی کشور را با این پرسش روبرو کرده است : "بالاخره آيا بايد زبان مادری اقوام و قبايل مختلف در مدارس آموزش داده شود يا خير؟"

وی در گزارش خود می نویسد: اولين بار در آستانه انتخاب…

Read more

روز جهانی معلم

روز جهانی معلم گرامی باد

 روز جهانی معلم روز گفت وگو، منطق و روز نمایش همبستگی انسان های فرهیخته و عالم است. این روز به ما یادآور می شود که معلمان خوب قادر به ارائه آموزش خوب هستند. معلمان در کار روزانه خود از طریق تقویت نیروی انسانی نقش موثری در توسعه پایدار و دانایی محور در جوامع ایفا می کنند.

پنجم اکتبر برابر با ۱۴ مهرماه از سوی سازمان یونسکو "  روز جهانی معلم "  نامگذاری شده است. از سال ۱۹۹۴ این روز هر ساله از سوی یونسکو جشن گرفته می شود و توصیه شده است برگزاری جشن و مراسم بزرگداشت در سطح ملی بر عهده کشورها باشد. این مصوبه در اجلاس ۴۴ و با پیشنهاد دبیرکل یونسکو بر این نکته تاکید می کند برای بالا بردن کیفیت آموزش و پرورش باید کیفیت کار وزندگی معلمان ارتقا یابد و معلم از جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار شود. با آنکه وزیر وقت آموزش و پرورش (دکتر نجفی) از امضاکنندگان این طرح بوده اند اما در سال های گذشته شاهد غفلت نسبت به این روز جهانی هستیم.…

Read more

بمناسبت باز گشایی مدارس

 

از زندگی و آینده کودکان حمایت کنیم

بمناسبت باز گشایی مدارس

با پایان تعطیلات  تابستانی و آغاز به کار مدارس در اول ماه مهر و با به صدا در آمدن زنگ‌ها، قرار است که میلیون‌ها دانش آموز دختر و پسر، این سرمایه‌های میهن و آینده سازان کشورمان در کلاس‌های درس حضور یابند تا از آموزش و فراگیری علوم و دانش‌های زمانه بهره‌ مند گردند.

بدین جهت و برای این منظور میبایست فرزندان‌مان از آرامش روحی  و تامین اجتماعی لازم برخوردار و فارغ از هر گونه نگرانی برای تامین معیشت خانواده و هزینه تحصیلی‌ خود و خواهران و یا برادران خود به تحصیل اشتغال ورزند.

با توجه به گزارشات و آمارهای رسمی از وضعیت کودکان کار توسط خبر گذاری‌های داخل کشور، متاسفانه با واقعیات بسیار تلخ و نگران کننده‌ای روبرو هستیم که اگر در این مورد اقدامات اساسی‌ اتخاذ نگردد ، آینده‌ای همراه با بحران‌های اجتماعی وخیم و وسیع تری را شاهد خواهیم بود.

در گزارشات و آمارهایی هر چند کنترل شده و…

Read more

گسترش اعتراضات در ترکیه و پیآمد های آن در منطقه

گسترش اعتراضات در ترکیه و پیآمد های آن در منطقه

ترکیه بعد از آرامش چند ساله، که همراه با توسعه اقتصادی، ثبات سیاسی و گسترش نسبی و محدود دمکراسی بود، روز های پر تنشی می گذراند. توده های مردم بویژه جوانان به خیابان ها ریخته خواهان تغییر در اوضاع کنونی و گسترش دمکراسی بیشتر در این کشور نو ظهور در اقتصاد با پیشینه استبدادی اند. آنچه این روز ها اتفاق می افتد و دامنه وسیعی به خود می گیرد ریشه در گذشته ها و شاید هم در اجرای بدون چون و چرای سیاست های اقتصادی بانک بین المللی و صندوق پول از سوی حزب اسلامگرای عدالت و توسعه ( آ. ک.پ) دارد که بنام نئولیبرالیسم با هرگونه تشکل اجتماعی بویژه کارگری به شکل های گوناگون گاهی در پنهان و گاهی آشکار مبارزه کرده است، اجرای این سیاست اقتصادی، فاصله طبقاتی، فقر و بیکاری توده ای و پنهان را افزایش داده، همراه با مهار تورم، افزایش تولید و صادرات، شرکت ها و موسسات وابسته به عموم را در با نام خصوصی سازی در اختیار خودی ها قرار داده است. بنابرین آنچه اتفاق می افتد، نشانه های خشم فروخورده مردم بویژه جوانان و روشنفکران از اوضاع کنونی و عملکرد دولت اسلامگرا است که در این سال ها انباشت شده است.…

Read more