header photo

Blog posts : "مقاله"

شکست انتخابات رژیم و پیآمد های اقتصادی آن

دکتر محمد حسین یحیایی

 شکست انتخابات رژیم و پیآمد های اقتصادی آن

انتخابات برنامه ریزی شده، مبهم و پر از تقلب و بی اخلاقی رژیم با همه فعالیت های تبلیغی آن که گاهی با تهدید و گاهی دیگر با درخواست و تقاضا و با استفاده از همه ابزار ها تا باورهای مذهبی که گاهی با خرافات آمیخته بود به پایان رسید و رژیم ولایت با همه تلاش های خود با شکست سخت و با سیلی محکم مردمی روبرو شد که تا آن روز بی سابقه بود.

 زیرا رژیم بر این باور بود که تعداد قابل قبولی را به پای صندوق های رای خواهد کشاند و با استفاده از آن مشروعیت خود را فریاد خواهد زد، در حالیکه آنگونه نشد و تعداد کثیری از مردم بویژه در شهر های بزرگ و سرنوشت ساز در اقتصاد و سیاست در خانه ماندند و در نمایش رژیم ساخته شرکت نکردند و همزمان نفرت و انزجار خود را از رژیم ولایت که سایه ارتجاع و خرافات را بر گستره کشور گشوده و گسترده، به نمایش گذاردند.

دست اندر کاران رژیم از فردای انتخابات نتایج را بصورت قطره چکانی و با دستکاری …

Read more

«شراب درکاسۀ خون»

کریم قربان زاده / بهروز مطلب زاده.

«شراب درکاسۀ خون»

شراب اول

پس ازشکستن محاصره آبادان، به اطراف رود بهمنشیر کوچ کرده بودیم. جماعت برای درامان ماندن ازبمباران ها و نجات جانشان، همه چیز خود را رها کرده، ازآنجا گریخته بودند. وحالا این خانه ها به جان پناه لشکر شکست خورده تبدیل شده بود.

هوا تازه تاریک شده بود. من و دوستم، دروسط درخت های خرما، درخانه ای با دروُ پنجره آبی، که درپناه نخل های بلندی که سر به آسمان می سائیدند قرارداشت، پناه گرفتیم.

همه جای خانه را وارسی کردیم. درزیرزمین خانه، جائی مانند یک انباری بود. من درتاریکی، با دست مالیدن به درو دیوار جلو رفتم و به یک خمره برخوردم، درٍخمره را باز کردم و انگشتم را داخل آن کردم. احساس کردم که انگشتم خیس شد. انگشت خیس ام را به طرف بینی ام بردم، دماغم پرشد ازبویٍ عطرٍ شرابٍ خرما.

یک ماهٍ آزگار، هرروز، هردو دوست، هرکدام، یک جام ازآن شراب می نوشیدیم. اول ازهمه، به سلامتی صاحب خانه و بعد به سلامت…

Read more

چرا «تورگنیف» با «داستایفسکی» ستیزه و اختلاف داشت؟

سرگی میشنکوف

ترجمه- رحیم کاکایی

چرا «تورگنیف» با «داستایفسکی» ستیزه و اختلاف  داشت؟

«داستایفسکی» و «تورگنیف» تقریباً هم سن و سال بودند و در جوانی با هم آشنا شدند. هر دو نویسنده به استعداد همدیگر پی برده بودند، اما در زندگی شخصی بین آنها روابط بسیار دشواری وجود داشتند که گاهی اوقات به خصومت واقعی تبدیل می‌شد. علت درگیری چه بود که بخاطر آن «داستایفسکی» «تورگنیف» را "انسانی بدرد نخور" می‌نامد و درواکنش به این مسئله او را با «مارکی دو ساد»( رمان نویس، آشوبگر، اشراف زاده ی فرانسوی. مترجم ) مقایسه می‌کند؟

نخستین خاطره و تاثیر

به لطف نامه‌ای که از «فئودور میخائیلوویچ» به برادرش باقی مانده، می دانیم که این نویسندگان در نوامبر 1845 همدیگر را ملاقات کرده بودند. داستایفسکی در آن زمان 24 ساله و تورگنیف 27 ساله بود. نخستین تاثیر  گویا بسیار مطلوب بوده است. «داستایفسکی» در نامه‌ای به برادرش «میخائیل»، از محاسن و شخصیت «تورگنیف» تعریف و تمجید می‌کند. او وی را جوانی باهوش و تحصیل کرده می نامد و از داستان «آندری کولوسوف» که به تازگی در مجله "یادداشتهای میهنی" منتشر شده بود، بسیار قدردانی می‌کند. «فئودور میخائیلوویچ» در شعف و خوشحالی خود به افراط می‌رود و می …

Read more

گرامیداشت 21 فوریه روز جهانی زبان مادری

گرامیداشت 21 فوریه روز جهانی زبان مادری

21 فوریه هر سال مردم جهان در گرامیداشت روز جهانی زبان مادری کنفرانس ها، نشست ها، همایش ها  و گردهم آیی هایی را که گاهی جنبه اعتراضی به رژیم های تمامیت خواه بخود می گیرد، تشکیل می دهند تا یادآور آن باشند که در خیلی از کشورهای جهان زبان مادری از انسان ها و کودکانی که می خواهند با زبان خود به تحصیل بپردازند، با کاربرد زور و تحقیر زبان آنان از سوی رژیم های استبدادی قدغن ، غیر قانونی اعلام شده، تعداد کثیری از مردم مورد ظلم و ستم مضاعف قرار می گیرند. کاربرد این سیاست که اغلب با انگیزه های فاشیستی، شبه فاشیستی و آسیمیلاسیون پیش برده می شود، لطمات سهمگین و جبران ناپذیری به رشد فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، رشد و توسعه اقتصادی و مشارکت سیاسی در اینگونه جوامع می زند.

 حفظ زبان مادری و گسترش آن هم اکنون در خیلی از معاهده ها، منشورها و کنوانسیون های بین المللی بعنوان هویت ملی و حقوق طبیعی انسان، از هنگام تولد نوزاد شناخته شده و نمی توان به حرمت و هویت مردم دست اندازی کرد و یا زبان مادری را مورد ته…

Read more

مرحله نوين نهضت ملی آذربايجان

مرحله نوين نهضت ملی آذربايجان

آذربايجان همواره نقش پل ارتباطی ميان شرق و غرب را داشته است. اين نقش در مراحل مختلف تاريخ متناسب با شرايط زمان شکل گرفته و ايفا شده است. مرکز حکومت ايل خانيان آذربايجان بود. دوران صفويه هم ادامه دوران ايل خانيان است. در اين دوران روابط خارجی ايران از طريق آذربايجان صورت می گرفت. جاده ابريشم از طريق آذربايجان چين و آسيای مرکزی را به اروپا متصل می کرد. کالا اصلی تجاری آذربايجان و شمال ايران در اين دوران ابريشم بود و تجار ونيزی برای داد و ستد اين کالا نمايندگی های خود را در آذربايجان تاسيس کرده بودند. آنها کالاهای خريداری شده را از طريق آسيای صغير به اروپا حمل می کردند. بعد از اينکه قسطنطنيه به دست دولت عثمانی افتاد، اين مسير تجاری تغيير کرد و بجای آسيای صغير از قفقاز و دريای سياه گذشت. در آغاز قرن ۱٩ ميلادی امپراتوری روسيه قفقاز، و در اواسط همين قرن آسيای مرکزی را اشغال و ضميمه خاک خود نمود. بدين ترتيب ايران به کانون منافع استعماری و نفوذی روس و انگليس تبديل شد و حکام ا…

Read more

انقلاب ضد امپریالیستی، ضد استبدادی و مردمی بهمن 1357

 انقلاب ضد امپریالیستی، ضد استبدادی و مردمی بهمن 1357

22 بهمن امسال مصادف است با چهل و پنجمین سالگرد انقلاب شکوهمند ضد امپریالیستی، ضد استبدادی، دمکراتیک و مردمی ایران، انقلابی که به حق یکی از رخدادهای مهم و موثر سده بیستم میلادی  به حساب می آید.

دربـاره عـوامـل اصلی و مـوثـر در وقوع و پیروزی انقلاب بهمن ماه 1357، تاکنون کتاب‌ها و مقالات فراوان و ارزشمندی نوشته شده است. این نوشته ها هر یک به تناسب زمان نگارش و نـیـز پـدیـد آورنـده آن، عوامل شکل گیری و راز موفقیت آن را بر شمرده‌اند. با این حال علل و عوامل شکل‌گیری و چگونگی روند انقلاب، همچنان مورد توجه کارشناسان و نخبگان سیاسی و سیاستمداران ایران و جهان قرار دارد. هنوز هم هر یک از گروه‌ها و جریان‌های سیاسی و اعتقادی به گونه‌ای متفاوت موضوع را تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری می‌کنند.

ما این انقلاب بزرگ خلقی را ادامه سنن ریشه دار مبارزاتی مردم ایران ارزیابی می کنیم. مردم ایران با انقلاب پر افتخار مشروطیت پیشتاز انقلابات آسیا بودند. مبارزات مردم…

Read more

به مناسبت 2 بهمن سالگرد تاسیس جمهوری خودمختار کردستان

به مناسبت 2 بهمن سالگرد تاسیس جمهوری خودمختار کردستان 

مقدمه:

جامعه ایران و خلق های ساکن در آن، در دو قرن اخیر مبارزات و تلاش های فداکارانه ای را به نمایش گذاشته اند که مهمترین دست اورد آن انقلاب مشروطه بود و سند حقوقی آن یعنی قانون اساسی سال 1285 دارای آن چنان ظرفیت هایی بود که می توانست در آن مقطع تاریخی زمینه ساز تغییرات مهمی در ساختار سیاسی و اجتماعی جامعه ایران باشد. ولی بنا به دلایل عینی و ذهنی متعدد، بخصوص حاکمیت و موجودیت مناسبات اقتصادی و اجتماعی ماقبل سرمایه داری و عقب ماندگی فرهنگی جامعه، توده های مردم نتوانستند به شکل آگاهانه و سازمان یافته در تعیین سرنوشت سیاسی خود تاثیرگذار باشند. در نتیجه این امکان بوجود آمد که مالکان و زمینداران بزرگ و رهبران قبایل و عشایر و همچنین طبقه اشراف و اعیان شهر نشین و روحانیون مذهبی حاکمیت انحصاری خود را در عرصه سیاست ورزی و کشورداری و چنگ اندازی بر ثروت جامعه تامین نمایند.

ب…

Read more

عمای روابط رژیم ولایت با ترکیه پیچیده تر می شود

دکتر محمد حسین یحیایی

 معمای روابط رژیم ولایت با ترکیه پیچیده تر می شود

روابط رژیم جمهوری اسلامی ایران با ترکیه همواره با افت و خیز روبرو بوده، گاهی سطح روابط بهبود پیدا می کند و حجم تجاری دو کشور بالا می رود و گاهی دیگر به تیرگی می گراید و تبلیغات از دو سو آغاز می شود و نشان می دهد که روابط دو کشور به رخداد های پیرامونی و جهانی بستگی دارد و از ثبات دائمی برخوردار نیست، هرچند ترکیه در هنگام تحریم های شدید ایران از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر کشور ها به یاری ایران شتافته و کالا های ضروری را در اختیار ایران گذاشته است ولی هر دو کشور به هم با شک و تردید نگاه می کنند و نزدیک می شوند و تلاش می ورزند که روابط محتاطانه ای باهم داشته باشند.

ایران و ترکیه خود را قدرت منطقه ای می پندارند و سال ها است که در رقابت باهم به پیش می روند. هر چند ترکیه نظم اقتصادی بهتری دارد ولی هر دو کشور با بحران شدید اقتصادی از جمله تورم و بیکاری روبرو هستند، هر دو کشور با این اقتصاد بحران زده در خارج از مرز های خود فعالیت نظامی دارند، ترکیه در سوریه و عراق مداخلات مستقیم نظامی دار…

Read more

افق اقتصادی در رژیم ولایت

دکتر محمد حسین یحیایی

 افق اقتصادی در رژیم ولایت

ایران سرزمین بزرگ با منابع و ظرفیت های فراوان اقتصادی است که می تواند به یکی از قطب های مهم اقتصادی و صنعتی در منطقه و جهان تبدیل شود، ولی هم اکنون با چالش های بزرگ سیاسی و اقتصادی روبرو است که مانع از توسعه و پیشرفت آن می شود، در راس این چالش ها رژیم های سیاسی حاکم بر ان است که با چندین دهه استبداد امکان گذر از عقب ماندگی را نداده و با هزینه های سرسام آور حکومتی مانع از رشد و شکوفایی آن شده است. در نتیجه اقتصاد کشور گزاره روشنی برای آینده هم ندارد، زیرا رشد بهره وری در آن اندک، سرمایه گذاری ناچیز، از جلب سرمایه های خارجی ناتوان و بگونه ای گرفتار در چنبره رژیم ارتجاعی و بحران سازی است که تنها به پایداری خود می اندیشد و برای آن هم از هیچ جنایتی فروگذاری نمی کند.

رژیم ولایت چهل و اندی سال است که در آن حکمرانی می کند، با انقلابی که توده های مردم برای رسیدن به آزادی، شکوفایی و رفاه به ثمر رساندند، بر سر کار آمده از همان روز های نخست به ویرانگری اقتصاد و ساختار اجتما…

Read more

******منظومه «سهندیه» شهریار **********

******منظومه «سهندیه» شهریار **********

    در قامت رنگین کمانی یک «سمفونی» پرشکوه!

بهروز مطلب زاده

ایران، سرزمین شاعران بزرگِ  ستایشگر زندگی است. ایران، کشوری است که در تمام طول تاریخ دیر سال خود، مردمانی با زبان ها و فرهنگ های گونه گون را درآغوش خود پرورده است. خانواده ملیت های بزرگ مردم ایران، در تاریخ طولانی همزیستی برادرانه ی خود، استبدادی مزمن و دیر سال را در قامت حکومت های استبدادی خودی و غیر خودی تجربه کرده اند.

متاسفانه، در مقاطعی از تاریخ پر افت و خیز این خانواده بزرگ، برخی حکومت ها، با تمام توش و توان خود کوشیده اند تا هویت، فرهنگ و هستی این یا آن عضو این خانواده بزرگ را نفی کنند و در جهت محو و نابودی آن بکوشند.

اما، خِردمندی  پیشکسوتان آزاده و دوراندیش این ملت ها و هم  آمیزی فرهنگی و ملی این خانواده  بزرگ و یکپارچه، و بویژه پیام آوران  بزرگ سخن و شعر و ادب این دیار، توانسته است بر همه نابخردی های کوته بینانه حکومت های استبدادی و نیز جریان های ملی گرای تنگ نظر و نفاق افکن غلبه کند…

Read more

فرقه دمکرات آذربایجان دیروز، امروز، فردا

 

دکتر محمد حسین یحیایی

فرقه دمکرات آذربایجان دیروز، امروز، فردا

78 سال پیش فرقه دمکرات آذربایجان از سوی گروهی از روشنفکران، فعالان سیاسی و اجتماعی با پپشتیبانی توده های مردمی پایه گذاری شد و در مدت کوتاهی حکومت ملی خود را تشکیل داد. هرچند عمر این حکومت کوتاه بود و کارهای ماندگاری از خود بیادگار گذاشت که هنوز هم بخشی از صفحات زرین تاریخ آذربایجان است. نگاهی به تاریخ نشان می دهد که از روز های نخستین این جنبش و خیزش مردمی برای رسیدن به حقوق سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خود، خاری در چشمان ارتجاع حاکم بوده و برای زدودن آن از خاطره ها به هر ترفندی دست زده است، نخست این جنبش بزرگ را انکار و سپس با لشگر کشی و کشتار به پاک کردن خطوط آن از اذهان پرداخته است. موجی از بهتان و افترا را به هم بافته، تاریخ دروغین ساخته و تعدادی از تاریخ نگاران مزدور را به یاری طلبیده تا تاریخ و حقایق را بگونه ای تحریف کنند که ارتجاع و استبداد را خشنود سازند. خوشبختانه خورشید برای همیشه پشت ابرها نمی ماند و نمی توان روشنایی و نور آن را گل گرفت. در سال های اخیر روشنفکران، فعالین سیاسی و دانشجویان بار دیگر به پژوهش در مورد فرقه دمکرات آذربایجان و حکومت ملی آذربایجان پرداختند و از زوایای گوناگون آن را بررسی کردند و به نتایج خوبی رسیدند. برخی نظریات و دیدگاه های خود را منتشر و برخی دیگر به پژوهش خود ادامه می دهند.…

Read more

تئوری توطیه، واقعیت یا توهم ؟

تئوری توطیه، واقعیت یا توهم ؟

تاریخ تلاش آمریکایی ها برای  خصوصی سازی در ایران

با تاسف از قتل عام مردم فلسطین به وسیله مزدوران منطقه ای امپریالیسم جهانی به سرکردگی امپریالیسم آمریکا، به برخی واقعیت ها در ایران می پردازم که مردم ش بافقر و بی کاری و سرکوب های دد منشانه به وسیله بورژوا – دلال های دینی وضعی بهتر از غزه ندارند.

یکی از شیوه های تبلیغات رسانه های سرمایه داری جهانی، پنهان کردن عملیات نسل کشی مردم و نیروهای خواهان استقلال و آزادی کشورهای خواهان توسعه صنعتی – علمی و تخریبی اقتصاد این کشور ها و دیگر کشورها به وسیله سیاست های ویران گر استعماری و شیوه های امپرالیستی برای مانع تراشی در سیر تحولات اجتماعی، اقتصادی و علمی در کشورهای توسعه نیافته است، تا امکان غارت منابع و ثروت های این کشورها را برای خود فراهم کنند. این عمل کرد به وسیله رسانه هایی که همه در اختیار این ساختار بیمار است واقعیت ها را وارونه به خورد جامعه جهانی می دهند و همه نسل کشی های دیروز و امروزش را در پشت واژه های ریاکارانه پنهان می کنند، یکی از هزاران ترفند این ساختار ضد انسانی طرح این مسیله است که انتقادات علمی برعلیه سرمایه داری با ذکر فکت را، طرح و تئوری " توطیه"  می نامد. به تاریخ معاصر در ایران برای نشان دادن این حقیقت می پردازیم…

Read more

یاد و خاطره شهید فریدون ابراهیمی گرامی باد!

یاد و خاطره شهید فریدون ابراهیمی گرامی باد!

فریدون در 29 آبان ماه 1297 در شهر آستارا متولد شد. پدرش غنی ابراهیمی از روشنفکران دوران خود بود، که در سال 1297، پس از تشکیل فرقه عدالت در رشت، به رهبری میرزا محمد آخوندزاده (سیروس) تشکیلات فرقه عدالت را در آستارا برپا کرد. در تیرماه 1299، پس از شرکت در اولین کنگره فرقه عدالت در شهر انزلی و بنیانگذاری حزب کمونیست ایران، تشکیلات این حزب را در آستارا پایه گذاری کرد.

غنی ابراهیمی بارها به جرم فعالیت های کمونیستی دستگیر و زندانی شد. در اواخر سال 1310 پلیس اردبیل دستگیرش کرد و به تبریز انتقال داد. پس از مدتی از زندان تبریز به زندان قصر در تهران انتقال یافت. پس از دو سال به علت مریضی از زندان مرخص و به نهاوند تبعید شد. در تبعید نیز دست از مبارزه نکشید، در دوران جنگ دوم جهانی، زمانی که مبارزات ملی در ایران دوباره قوت گرفت، در سال 1323 تشکیلات حزب توده ایران را در نهاوند بنیان گذاشت. در آذر ماه 1325 مجددا دستگیر و زندانی شد و تحت شکنجه سخت قرار گرفت و پس از آزادی در آذر ماه 1327 مسموم و کشته شد.…

Read more

ارثیه غرورانگیز!

ارثیه غرورانگیز!

باز نشر؛

امروز 99 - مین سالگرد تولد دادستان دادخوهان آذربایجان، فریدون ابراهیمی است.

فریدون ابراهیمی، دادستان حکومت ملی- دمکراتبک آذربا یجان به رهبری میر جعفر پیشه به سال 25-1324

درصدد بودم تا در زاد روزاین قهرمان شکست ناپذیر و سربلند مردم آذریایجان، که هفت دهه پیش ازاین، درزیر چوبه دار، چشم در چشم دشمان مردم دوخت و با مرگ قهرمانانه خود جلادان را تحقیر کرد، چیزی بنویسم.اما در صفحه یکی از دوستانم یادداشت کوتاهی دیدم به زبان ترکی آذربایجانی، به نقل از صفحه اینترنتی فرقه دمکرات آذربایجان و به قلم فریدون براهیمی فرزند ارشد شهید انوشیروان ابراهیمی ازرهبران حزب توده ایران که در جریان کشتار زندانیان سیاسی ایران در سال 1367 توسط جلادان جمهوری اسلامی به قتل رسید. فریدون ابراهیمی دراین یادداشت کوچک چگونگی هم نامی خود با عموی قهرمانش را توضیح می دهد. تصمیم گرفتم به جای نوشتن مطلبی جداگانه، یادداشت او را ترجمه کنم. به گمانم خواندنش خالی از لطف نباشد…

Read more

صفر قهرمانیان؛ قهرمان شکست ناپذیر آذربایجان

صفر قهرمانیان؛ قهرمان شکست ناپذیر آذربایجان

صفرخان: برای من درک کلام زیبای آزادی هنوز امکان پذیر نیست. بعد از٣٠ سال ، این آزادی غیر مترقبه است. من مدیون مردم هستم… من این آزادی را که به کوشش مردم به دست آمده ، گرامی میدارم

   ٢١ آبان، هفددهمین سالگرد درگذشت صفرخان قهرمانیان، یکی از قدیمی‌ترین زندانیان سیاسی جهان و نماد مقاومت مردم آذربایجان در مقابل حکومت جور و استبداد می‌باشد. 

صفرخان در سال ١٣٠٠ شمسی در روستای شیشوان عجب‌شیر به دنیا آمد. نام مادرش، گوهر تاج و پدرش محمد حسین بود. به علت فقدان مدرسه در محل زندگی بالاجبار مدت ٧سال پیش میرزاهای روستا گلستان و بوستان وازاین قبیل خواند. خودش می‌گوید “… به علت اینکه زبانم تورکی بود، چیزی ازآنها عایدم نشد.” پس از آن وارد مدرسه‌ای در عجب شیر شد ولی تنها توانست دوره ابتدایی را به پایان برد.

صفر نوجوان برای گذران زندگی خانواده به کار کشاورزی پرداخت. درآن موقع بخش زیادی از حاصل کار دهقانان نصیب مالکان میشد، دولت و ژاندارم هاهم حا…

Read more

دستآورد سرکوب ها بررسی های پارکی

دستآورد سرکوب ها

بررسی های پارکی

از کودکی با دیدن وزنه برداری پدر در حیاط خانه های سازمانی کارگری شرکت نفت در آغاجاری، شیفته ورزش شده بودم و به آن می پرداختم به بازوان پدر نگاه می کردم و آرزو داشتم روزی چنین بازویی داشته باشم تا امروز که در سن 76 سالگی هم چنان با پیگیری ورزش نیمه سنگین را دنبال می کنم. در ضمن برای چنین ورزشی ضرورتی ندارد به باشگاه بروم زیرا در نزدیکی خانه ما پارک های کوچکی هست که وسایل ورزشی که در اوایل انقلاب که هنوز با " تقیه" نگرش مردمی را تبلیغ می کردند و نتوانسته بودند کودتایی بر علیه منافع مردم برپا کنند، ساخته بودند که هنوز در پارک ها وجود دارد شاید یادگار نخست وزیری 8 سال جنگ باشد که مردم از آن استفاده می کنند و خوشبختانه هنوز خصوصی سازی به پارک ها نرسیده است که برای منافع باشگاه داران این وسایل را از پارک ها جمع اوری کنند( بارفیکس، پارالل و انواع دیگر وسایل) ولی به گونه حتم در برنامه خصوصی سازی وجود دارد ولی کی شهرداری بر سر این امکانات بریزد هنوز بحران های اجتماعی به آن ها اجازه این کار را نمی دهد. در هر صورت من و یک سالمند دیگه که ده سالی از من جوانتره بر خلاف دختران و پسران تربیت شده ی این نظام، سیگار و دیگر مواد مخدر را آزادانه را در پارک ها استفاده نمی کنیم و خود را با وسایل ورزشی سرگرم می کنیم. در حال رسیدن به پارک مورد نظر که همیشه در آن جا ورزش می کنم بودم که دیدم دوست سالمند ورزشکارم پیش از من اماده و مشغول ورزش است و در فاصله 5 متری او روی صندلی های پارک یک دختر جوان و یک پسر جوان هم دیگر را تنگ در آغوش گرفته اند( ساعت 16 نیم روز) و لب برلب هم گذاشته اند و رها نمی کنند خنده ام  گرفت دوست ورزشکارم خنده مر…

Read more

پایان اروپایی که ما می‌شناسیم

ترجمه از کاوه آیلین

ایگور اسکریپکا

پایان اروپایی که ما می‌شناسیم

اوکراینی‌ها برای قطاری که در حال آتش گرفتن است دیر می‌رسند

"انتخاب اروپایی" از دهه 1990 به ایده اصلی ملی اوکراین تبدیل شده است. با این وجود سرانجام خیلی زود آشکار شد که با تلاشی که می‌کنند به هیچ وجه فرانسه دومی هم از این انتخاب  بیرون نخواهد آمد. اوکراینی‌های اواخر شوروی عمدتاً در رویای اروپا به عنوان یک کشور ایده‌آل بودند، زیرا «آسفالت‌های آنجا را با شامپو می‌شویند». برای رسیدن به چنین خوشبختی فقط یک راهکار دیده می‌شد – پیروی بی قید و شرط از رایزنی‌ها و توصیه‌هایی که از آنجا می‌آمد و سیاست ملی در راستای سیاست‌های کشورهای غربی تنظیم می‌شد،  درباره حفظ و دفاع از منافع خود صحبتی در میان نبود. "همگرایی اروپا" به عنوان وظیفه اصلی دولت زیر نظارت همه مقامات اوکراینی، از جمله «یانوکوویچ»، اعلام شد. در نهادهای دولتی، پرچم اتحادیه اروپا اجباری شد، بخش‌های ویژه و حوزه‌هایی برای همگرایی اروپا بوجود آمدند و پیشوند "یورو" به نشانه پرستیژ و آینده‌ای روشن تبدیل شد. اما اگر من در یک ساختمان بلند پانلی زندگی می‌کنم و پنجره‌هایم مشرف به خانه‌های‌شخصی و ویلایی ثروتمندان باشد، اگر من چاکرانه و با حاضر خدمتی به دستورات همسایه‌ام عمل کنم، چه شانسی برای من وجود دارد؟ در زندگی واقعی، شما باید فقط به خودتان تکیه کنید، و درک کنید که برای رسیدن به…

Read more

100 سال از برپایی جمهوری لائیک ترکیه گذشت

دکتر محمد حسین یحیایی

100 سال از برپایی جمهوری لائیک ترکیه گذشت

جمهوری ترکیه در همسایگی ایران مشترکات فرهنگی، اجتمایی، سیاسی و ساختاری فراوانی باهم دارند، این دو کشور میراث دار دو امپراتوری در سال های دور و چند سده گذشته بار ها برای برپایی هژمونی خود در منطقه گاهی به خواست خود  و گاهی دیگر به نحریک نیروهای بیگانه و امپریالیستی بهم تاخته و همواره در نبرد مذهبی بوده اند، ولی در همه تحولات اجتماعی و سیاسی به شدت در هم تاثیر گذارده اند، تا جائیکه هر اقدام سیاسی و اجتماعی بیشتر در دولت عثمانی بعد ار مدت کوتاهی در ایران دوره قاجار به اجرا در آمده است. در ایران سال های طولانی تورک ها در مسند قدرت و فرمانروایی قرار داشتند ولی همزمان ایران گرا بودند و در تورکیه هم سلاطین عثمانی به فرهنگ و زبان فارسی عشق می ورزیدند، (شاه اسماعیل به تورکی شعر می سرود و سلطان سلیم به فارسی) در پایان هر دو امپراتوری سقوط کردند و نظام های گوناگونی بر دو کشور حاکم شد که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند زیرا از دل امپراتوری عثمانی که خود را اسلام پناه می نامید جمهوری لائیک ترکیه شکل گرفت و همچنان ادامه دارد ولی در ایران نظام شاهنشاهی استبدادی ادامه یافت تا به رژیم ولایت انجامید.…

Read more

گذری چکیده بر خیزش های اجتماعی تاریخ معاصر در ایران

گذری چکیده بر خیزش های اجتماعی تاریخ معاصر در ایران

آدمی  در عالم  خاکی  نمی آید  به دست

عالمی دیگر به باید ساخت و ز نو آدمی

                                            حافظ

 روشن اندیشان رادیکال فرهنگ غنی ایران از سده ی میانی واپس گرایی، خواهان تغییرات بنیادی اجتماعی بودند.

استبداد مطلقه حاکمیت سرمایه داری تجاری با جهان بینی دوران بزرگ مالکی، مذهب و عوارض دیکتاتوری پهلوی ها مانند بختکی برسینه تولید کنندگان نعمات مادی و دیگرزحمت کشان شهر و روستای ایران بیش از یک قرن است که هم چنان سنگینی کرده ومی کند، به گونه ای که به صورت مانعی حل نشدنی برای رشد و توسعه نیروهای مولد اجتماعی وشناخت طبقاتی جوانان، کارگران و زحمت کشان شهر و روستا از تجربیات و دست آوردهای خونین مادران و پدران شان تبدیل شده است، از این روی می خواهم به گونه ی چکیده گذری به این تارخ خونین معاصر بیندازم، اگر چه ضرورت دارد کرنوگرافی این مبارزات مردم ایران برای عدالت اجتماعی و آزاددی را ازگذشته ی دور تا به امروز به صورت یک کتاب تنظیم کرد…

Read more

به یاد رفیق شهید انوشیروان ابراهیمی

به یاد رفیق شهید انوشیروان ابراهیمی

معاون صدر کمیته مرکزی فرقه دمکرات آذربایجان 

رفقا، ما رفتیم، شما راه ما را ادامه دهید!

روز ۲۲ ‏شهریور ۶۶ ‏نزدیکی‌های ظهر بود. بچه‌ها سفره را چیده بودند. داشتند پای سفره می‌نشستند که در سلول بازشد و انوشیروان را صدا کردند. به یک باره قلب ها فروریخت. لبخندها بر لب‌ها خشکید. معلوم بود که وقتش رسیده است. حتی مجال ندادند نهارش را بخورد. ‏انوشیروان برخاسته بود. ابتدا سکوتی تلخ، سپس قطرات اشکی که پهنه صورت‌ها را پوشاند. انوشیروان را برای تیرباران می‌بردند. چشم‌ها به دهانش دوخته شده بود. باید چیزی می‌گفت. و او به کوتاهی سخن گفت: «رفقا، ما رفتیم، شما راه ما را ادامه دهید. من با سربلندی و غرور و باعشق به حزبم راه مرگ را می‌روم. من تا آخرین لحظه از آرمانم و حزبم دفاع می‌کنم

خبر تیرباران رفیق انوشیروان ابراهیمی همه رفقا و دوستان قدیمی‌اش را در ماتمی سنگین فروبرد. دوستی پاک و بی غش و انسانی دوست داشتنی را از دست دادیم. «انوش» یک فرزند شایسته و ‏پر افتخار برای مردم ایران و به …

Read more

20 blog posts