header photo

بازداشت بیش از ۷۰ نفر از معترضین اهالی قره‌قشلاق

بازداشت بیش از ۷۰ نفر از معترضین اهالی قره‌قشلاق

این شهروندان روز ۱۹ دی ۱۴۰۲ و در جریان سرکوب تجمع اعتراضی شهروندان روستایی به ساخت یک کارخانه تولید کربنات سدیم، وابسته به سپاه پاسداران بازداشت شده‌اند.

 نیروهای انتظامی و امنیتی در سرکوب این تجمع، از «گاز اشک آور و باتوم» استفاده کرده و برخی از شهروندان معترض که مجروح و برای درمان در مراکز درمانی بودند، در بیمارستان بازداشت شده‌اند.

بر اساس گزارش رسانه ها ۷۰ نفر از اهالی روستای «قره قشلاق» در سلماس در استان آذربایجان غربی توسط نیروهای پلیس امنیتی بازداشت شده‌اند. برخی از این شهروندان، زنان و مرد مسن هستند.

سازمان دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ضمن احراز هویت ۲۲ نفر از بازداشت‌شدگان، نوشته است: «صبح روز بعد (۲۰ دی‌ماه)، ماموران اداره اطلاعات به خانه‌های روستای قره قشلاق یورش بردند که در نتیجه آن ۷۰ نفر که عمدتا از اهالی روستا و زنان مسن بودند، دستگیر شدند.»

اسامی که این سازمان حقوق بشری اعلام کرده به شرح زیر است: «سوسنبر علیپور، سمیه علیپور، الناز علیپور، سعیده احمدی، لطیفه مولایی، رباب علیپور، سوسن غفاری، رحيم طالبی (۸۵ ساله)، غلام حقیقت (۸۰ ساله)، محرم حقیقت (۷۰ ساله)، قنبر امانی (۷۰ ساله)، صفر راعی (۶۰ ساله)، هدایت امجدی (۶۰ ساله)، غلام ملکی (۵۰ ساله)، مرتضی طیاری، توحید اکبری به‌همراه مادرش (۷۰ ساله)، احمد پارسا، هاشم رضایی، یوسف مطلبی، توحيد ملکی و مهدى ملکی.»

در ویدیوهایی که از اعتراضات شهروندان در روستای قره‌قشلاق منتشر شده، خانم «لطیفه مولایی»، شهروند مسن بازداشت شده، در حالی‌که تصویری از فرزند خود در جنگ ایران و عراق کشته شده در دست دارد،  شعری را به زبان ترکی آذربایجانی در وصف روستای خود می‌خواند. 

بر اساس این گزارش کارخانه‌ «کاوه سودا»، وابتسه به سپاه که قرار است در روستای قره قشلاق به وسعت ۴۵۰ هکتار در زمین‌های این روستا احداث شود، مصرف بالای آب دارد و با توجه به خشکیدگی دریاچه ارومیه، روستاییان نگران استفاده این کارخانه از منابع زیرزمینی آب روستا هستند.

همچنین گفته شده که مشابه همین کارخانه قبلا در مراغه در استان آذربایجان شرقی نیز احداث شده و در آن‌جا نیز به‌جز مصرف بالای منابع آب، آلودگی‌های محیطی بسیاری را در پی داشته است.

صنايع شيميايي كاوه سودا از مجموعه كارخانجات گروه صنعتي شيشه كاوه در سال ۱۳۷۵ تأسيس شد. فعاليت‌هاي شركت صنايع شيميايي كاوه سودا متمركز بر توليد كربنات سديم سبك و سنگين و همچنين جوش شيرين با كيفيت بالا مي‌باشد.

 به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی کارخانه کاوه سودا مواد اولیه کارخانجات تولیدی شیشه و مواد شوینده را تولید می‎‌کند. لاگون‌های غیر استاندار این کارخانه قرار بود پساب‌ها را نگه دارد، تا زمانی که آن‌ها تبخیر شوند و مازاد آن را رها کنند؛ اما متاسفانه این لاگون‌ها شکسته شد و نزدیک به ۸۰۰ هکتار زمین‌های اطراف کارخانه دچار آسیب شدند و چند سال کشاورزان نیز نمی‌توانستند از این زمین‌ها استفاده کنند.

وی می گوید: وفق ماده ۶۸۸ قانون علیه مدیریت کاوه سودا اعلام جرم کرده ایم و پیگیری در این زمینه ادامه دارد و زمانی هم که بنده در آذربایجان غربی مدیرکل بودم، به دلیل تخریب صورت گرفته در پارک ملی دریاچه ارومیه علیه این شرکت اعلام جرم کردیم و کاوه سودا محکوم شد.
 

Go Back

Comment